Keitä me olemme

Olemme Tampere Zen Centerin alaisuudessa toimiva ryhmä, ja kuulumme Pohjois- ja Keski-Euroopassa toimivaan Zenbuddhistiska Samfundetiin, jonka keskuspaikka on retriittikeskus Zengården Ruotsissa. Osa meistä on aloittanut zenin harjoittamisen vastikään, osa taas on meditoinut pitkään. Harjoitamme buddhalaisen tradition sisällä, mutta emme edellytä kävijöiltämme buddhalaisten käsitteiden tai maailmankuvan omaksumista.

Kahvitauko

Zenbuddhistiska Samfundet

Zenbuddhistiska Samfundet on kansainvälinen zenkoulu, jonka perustivat ruotsalaiset Kanja Odland ja Sante Poromaa. Zenbuddhistiska Samfundetiin kuuluu harjoituskeskuksia Suomessa (Tampere Zen Center ja Sydänmieli Zen), Ruotsissa, Skotlannissa ja Saksassa. Kanja-roshi ja Sante-roshi ovat antaneet nimenneet oppilaistaan tähän mennessä neljä opettajaa, jotka ovat Karl Kaliski, Sangen Salo, Dharman Ödman ja Mitra Virtaperko. Osa opettajista on jatkanut toimintaa Zenbuddhistiska Samfundetin opettajina, ja osa on valinnut itsenäisen polun.

Mitra-sensein opettajaseremonia Tampereella 30.10.2021. Vasemmalta: Dharman Ödman, Sante Poromaa, Mitra Virtaperko, Kanja Odland ja Sangen Salo.
Kuva: Rabbe Sandström

Tradition historiaa

Zen syntyi 400–500-luvuilla Kiinassa, mutta sen juuret ulottuvat buddhalaisuuden syntyaikaan 500- ja 400-luvuille eaa. asti. Traditiomme saapui länsimaihin 1960-luvulla, kun Roshi Philip Kapleau alkoi opettaa Yhdysvalloissa. Kapleau oli asunut yli vuosikymmenen ajan Japanissa ja harjoittanut zenluostareissa zenmestareitten Daiun Harada ja Hakuun Yasutani johdolla. Roshi Kapleau perusti Rochester Zen Centerin, josta tuli Yhdysvaltojen yksi merkittävimmistä zenkeskuksista, sekä kirjoitti kirjan Three Pillars of Zen, jonka vaikutus zenin leviämiselle ja tunnetuksi tulemiselle Yhdysvalloissa ja Euroopassa oli valtava. Kapleau-roshin työtä jatkoi Rochesterissa Bodhin Kjolhede, ja heidän kouluttamansa zenopettajat, mm. Kanja Odland ja Sante Poromaa -roshit, ovat perustaneet zenkeskuksia ympäri maailman.