Opettajamme

Zenbuddhalaisuudessa opettajaksi tullaan mestari-kisälli-menetelmällä. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen opettaja saa valtuudet opettaa omalta opettajaltaan. Sensei Mitra Virtaperko aloitti zenin harjoittamisen 2003 Helsingissä Roshi Kanja Odlandin ja Roshi Sante Poromaan johdolla. Valmistuttuaan v. 2006 Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi hän muutti Ruotsiin retriittikeskus Zengårdeniin, jossa hän harjoitti yhteensä neljän vuoden ajan. Lisäksi hän toimi Helsinki Zen Centerin sanghajohtajana kymmenen vuotta. Hän sai zenbuddhalaisen pappisvihkimyksen vuonna 2014, ja vuonna 2021 hänestä tuli opettaja eli sensei Yasutani – Kapleaun harjoitustraditiossa. Hän toimii Tampere Zen Centerin sekä Helsingin Sydänmieli Zenin opettajana.

Mitra Virtaperko -sensei opettaa hengitysharjoituksia, shikantazaa ja koanharjoitusta. Hänen johdollaan voi opiskella koankokoelmat Mumonkan, Hekiganroku, Shoyuroku ja Jujukinkai. Mitra-sensei ohjaa meditaatioita ja viikonloppuretriittejä sekä pitempiä retriittejä eli sesshineitä. Lisäksi hän antaa säännöllisesti johdantokursseja, opetuspuheita ja dokusania eli kahdenkeskistä ohjausta. Mitra-sensei painottaa zenin opiskelun omakohtaisuutta: Vaikka erilaiset meditaatiotekniikat ovat erinomainen apuväline, olennaisinta on omakohtainen ymmärrys, joka syntyy zenharjoituksen myötä. Yhtä tärkeää panna tämä ymmärrys, joka ilmenee viisautena ja myötätuntona, käytäntöön omassa arjessa.

Mitra-sensei kirjoittaa myös zeniä käsittelevää tietokirjallisuutta. Uusin artikkeli käsittelee suomalaisen zenin varhaisvaiheita, ja se ilmestyy 2023 kirjassa Buddhalaisuus Suomessa (toim. Mitra Härkönen & Johannes Cairns, Itämaisen tutkimuksen seura). Hänen erityiset kiinnostuksensa liittyvät zenin alkuperäisen muotoon, kiinalaisen chaniin, sekä moderniin zeniin. Hän asuu Tampereella ja vierailee viikoittain Helsingissä.